Посета делегације Министарства за науку и технологију Португала
Прочитај ми

Београд, 11. септембар 2008.

Архив Србије и Црне Горе посетила је делегација за науку и технологију (FCT) Министарства за науку, технологију и високо школство Португала. Делегација је била гост Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије. У посети Архиву били су: проф. Жоао Сентиеиро (João Sentieiro), шеф делегације, председник FCT (област политике научног развоја и технологије), проф. Пауло Ферао (Paulo Ferrão), национални директор партнерства са МIТ Португал (област енергетских система и индустријских процеса); др. Ана Марија Фаишка (Ana Maria Faísca), директор за међународне односе FCT и проф. Луиш Реиш Торгал (Luís Reis Torgal), из Института за историју Универзитета у Коимбри (област друштвених наука и историјске архиве).

Са гостима из Португала Архив су посетили и проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за науку и технологију, Катарина Петровић, шеф кабинета министра и саветник министра за науку, и Снежана Пашалић саветник у Министарству.

Госте је примио в.д. директора Архива Миладин Милошевић. Упознао их је са историјатом и радом Архива, богатством архивских фондова који су у надлежности Архива, условима за истраживање, интересовањима истраживача за поједине теме, достигнућима Архива и сл. Гостима су показани депои у којима се чува архивска грађа и читаоница Архива.

У размени мишљења речено је да постоје разлози да се оствари шира сарадња на стручном плану са Архивом Србије и Црне Горе, што је могуће предвидети у оквиру сарадње надлежних министарстава Србије и Португала.

Разговорима су присуствовали Милан Медаковић, начелник Одељења за заштиту и коришћење архивске грађе и др Милан Ристовић, професор Филозофског факултета.

 

Data/Images/pd_08_01_s.jpg

Data/Images/pd_08_02_s.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS