BANjALUKA, CENTAR VRBASKE BANOVINE 1929-1941
U okviru dugogodišnje saradnje sa Arhivom Republike Srpske u Arhivu Jugoslavije je, 4. septembra 2019. godine, otvorena izložba dokumenata Banjaluka centar Vrbaske banovine, predstavljen je katalog uz izložbu, čiji su autori Verica M. Stošić, Nebojša Radmanović i mr Vladan Vukliš i pomenuta je i monografija istih autora, objavljena na tu temu.
Izložbu su organizovali Arhiv Jugoslavije i Arhiv Republike Srpske, a povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".
Prisutne je na otvaranju izložbe pozdravio direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, rekavši da izložba pokazuje nastavak plodne saradnje između dva arhiva. O izložbi je govorio mr Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske, istakavši da je u periodu banovine 1929-1941, od skromnog okružnog mesta Banjaluka izrasla u društveno-politički i kulturno-prosvetni centar, da je izložba priređena na osnovu bogate izvorne građe iz Arhiva Republike Srpske, koja je razvrstana i sređena po svim oblastima i delatnostima Banovine, te da posebnu vrstu istorijskih izvora i značaj u izradi ove izložbe predstavljaju fotografije.
O istoimenoj monografiji, koja svestrano rasvetljava sve nejasnoće oko Banjaluke toga vremena, čiji razvoj počinje 1929. godine, a već 1937. u njoj je vidljiv "graditeljski, kulturološki i prosvetni iskorak", jer radi nekoliko glavnih zgrada, počev od Hipotekarne banke, Upravne zgrade, zgrada Etnografskog muzeja i Narodnog pozorišta, koje mahom istu funkciju imaju i danas, govorio je jedan od njenih autora Nebojša Radmanović, zamenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Obraćajući se publici na otvaranju izložbe posvećene periodu od pre 90 godina, između dva svetska rata, 1929-1941. godine, a koji se smatra jednim od zlatnih perioda Banjaluke, Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine rekao je da se kroz ovu izložbu mogu napraviti paralele, kakva je Banjaluka bila u periodu banovine i danas. Naveo je da je Banjaluka danas savremeni srednjoevropski grad u kojem se razvijaju institucije Republike Srpske i da su period Banjaluke iz vremena banovine i današnji period slični, jer predstavljaju dva najveća uzleta u njenom razvoju, podsećajući da Banjaluka danas ima 200.000 stanovnika, da je administrativni, finansijski, politički, kulturni, sportski, privredni centar i glavni grad Republike Srpske. Dodavši da je zbog toga važna ova izložba, zahvalio se jednom od njenih autora Nebojši Radmanoviću, što je na čudesan način spojio dva vremena, banovinu i sadašnji trenutak. Zahvalivši se na kraju svima koji su na neki način doprineli organizovanju izložbe i rekavši da smatra da bi manifestacija u okviru koje se izložba odvija iduće godine trebalo da se zove "Dani Srpske i Srbije",  "jer su Srbi s ove i s one strane Drine deo jednog naroda i jedne kulture",  Dodik je otvorio izložbu.
Zainteresovani će izložbu moći da pogledaju svakog radnog dana, u periodu od 9 do 16 časova, do 21. septembra 2019. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_bl_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_5m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_6m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_7m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_8m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_9m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS