Detalji fonda
Broj fonda: 107 Naziv fonda: GENERALNA DIREKCIJA ZA MAŠINOGRADNJU VLADE FNRJ Stvaraoci arhivske građe: Generalna direkcija za mašinogradnju Vlade FNRJ Granične godine fonda: 1950-1951. Granične godine građe: 1949-1952. Istorijat tvorca fonda: Generalna direkcija za mašinogradnju nastala je nakon reorganizacije državne uprave, polovinom 1950. godinom. Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine od 12. juna 1950. godine, između ostalih, formirana je i ova Direkcija.
Generalna direkcija za mašinogradnju bila je organ Vlade FNRJ za rukovođenje preduzećima mašinogradnje iz savezne nadležnosti. Zajedno sa Generalnom direkcijom za crnu metalurgiju, koja je formirana u isto vreme, Generalna direkcija za mašinogradnju preuzela je sve poslove dotadašnjih sedam direkcija koje su bile u sklopu tada ukinutog Ministarstva teške industrije.
Septembra 1950. godine doneto je rešenje o unutrašnjoj organizaciji ove Direkcije koje je ostalo na snazi za celo vreme njenog postojanja, odnosno do početka aprila 1951. godine, kada je ova Direkcija prestala da postoji.
Period građe fonda: Dužina fonda: 1.17 Količina arhivske građe: 12 fascikli  (1.10 dm) i 2 knjige evidencije Stanje građe: dobro Stepen sređenosti fonda: arhivistički obrađen Obrađivač: Vasilije Kosić Informativno sredstvo: inventar Knjige еvidencije: da Personalije: ne Indeksi: ne Mikrofilmovan: ne Digitalizovan: ne
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS