Kongresi, seminari i savetovanja u 2010. godini
Pročitaj mi

Tokom 2010. godine radnici Arhiva prisustvovali su sledećim skupovima: 


Datum: 16. april 2010. godine
Mesto: Beograd
Naziv skupa: "Gde i kada počinje zaštita arhivske građe – primena standarda SRPS ISO 15489"

Sesija tribine održana je 16. aprila 2010. godine u amfiteatru Arhiva Jugoslavije, prema već utvrđenom programu rada, uz prisustvo brojnih arhivista iz gotovo svih arhiva u Srbiji.

Nakon pozdravne reči Miladina Miloševića, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, uvodno izlaganje "SRPS ISO 15489 – UNIVERZALNI ALAT" imao je moderator skupa, Mladen Vujović, arhivista, predsednika Komisije za infomacije i dokumentaciju - arhivistika (ISO Komitet 46) pri Institutu za standardizaciju republike Srbije, pomoćnik direktora Muzeja Nikola Tesla. Inostrani gosti dr Vladimir Žumer iz Arhiva Republike Slovenije i dr Mihail V. Larin, direktor Sveruskog naučno-istraživačkog instituta za dokumentaciju i arhivistiku iz Moskve govorili su o primeni standarda ISO 15489 u Sloveniji odnosno u Ruskoj Federaciji.

Posle pauze, usledila su izlaganja stručnjaka o primeni standarda   SRPS ISO 15489, iskustvima i metodologiji primene.
Svetlana Adžić, načelnik Centra za informacije u Istorijskom arhivu Beograda, član Radne grupe za izradu Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi Republike Srbije i član  Komisije za infomacije i dokumentaciju - arhivistika (ISO Komitet 46) govorila je o standardu  SRPS ISO 15489 u nacrtu zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi Republike Srbije; Đorđe Staničić, Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) upoznao je prisutne sa iskustvima  (SKGO) u oblikovanju sistema upravljanja dokumentima na osnovu standarda SRPS ISO 15489. O metodologiji projektovanja i primene standarda ISO 15489 u JP Elektroprivreda Srbije govorio je Milan Vučetić, pomoćnik direktora Direkcije za pravne poslove i ljudske resurse u tom preduzeću, a tema izlaganja mr Srđana Gaževića, direktora LMG d.o.o, bila je "Potreba stalne revizije sistema upravljanja dokumentima".

Tribina je završena u 14 časova.

Data/Images/tr_bgd_2010_1m.jpg

Data/Images/tr_bgd_2010_2m.jpg

Data/Images/tr_bgd_2010_3m.jpg

Data/Images/tr_bgd_2010_4m.jpg

Data/Images/tr_bgd_2010_5m.jpg


Datum:
 13 - 18. septembar 2010. godine
Mesto: Oslo (Norveška)
Naziv skupa: 42. Međunarodna konferencija Okruglog stola arhiva
Centralna tema skupa:
 "Poverenje i pristup: izazovi za upravljanje arhivskom građom i arhivima u eri digitalizacije"

Četrdeset druga Međunarodna konferencija okruglog stola arhiva okupila je delegate iz oko 90 zemalja, predstavnike nekoliko međunarodnih organizacija, oficire MAS-ovih sekcija, počasne članove, posmatrače, ukupno oko 270 učesnika. Predstavnici Arhiva Jugoslavije bili su v.d. direktora Miladin Milošević i arhivski savetnik Ranka Rađenović.

 

Datum: 11 - 12. oktobar 2010. godine
Mesto: Trst (Italija)
Naziv skupa:  20. međunarodni arhivski dan
Teme skupa: "Arhivsko zakonodavstvo" i "Veb sajtovi posvećeni arhivima"

Međunarodni skup 20. međunarodni arhivski dan održan je u Trstu, Italija,  11. i 12. oktobra 2010. godine. Tradicionalno, organizator savetovanja bio je Međunarodni institut za arhivistiku Trst – Maribor (International Institute for Archives Science of Trieste and Maribor), a podršku su pružili Državni arhiv u Trstu i Centralnoevropska inicijativa (CEI). Skupu koji je okupio preko 100 arhivskih poslenika, prisustvovali su i Charles Kecksemeti, nekadašnji generalni direktor MAS-a i  David Leitch, generalni sekretar MAS-a.
U radu pod nazivom "Arhivi na Internetu: slučaj Srbije" predstavnica Arhiva Jugoslavije, Olivera Porubović-Vidović, daje prikaz sadržaja koje arhivi u Srbiji nude na svojim sajtovima i razmatra u kojoj meri su ispunjeni kriterijumi kvaliteta definisani projektom MINERVA.

Data/Images/trst_2010_1m_no1.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS