СНИМАЊЕ ФИЛМА О АРХИТЕКТИ НИКОЛАЈУ КРАСНОВУ

У Србији је у периоду од 21-27. августа 2017. године, боравила екипа на челу са Филипом В. Кудрјашовом, генералним директором студија "Вифсаида" и чланом Савеза кинематографа Руске Федерације, режисером Алексејем Бурикином и сниматељем Дмитријем Протопоповом, а ради снимања материјала за филм о истакнутом архитекти Николају Краснову, чије ће се име вековима памтити по монументалним грађевинама у Београду, и не само у Београду.
Студио социјалног филма "Вифсаида" и филмски студио "Руски пут" Дома руске дијаспоре "Александар Солжењицин" из Москве, уз финансијску подршку Федералне агенције за штампу и масовне комуникације Русије, отпочео је снимање овог јединственог међународног телевизијског филма "Градитељ Краснов".
Будући да је Архив Југославије својевремено приредио изложбу докумената "Николај Краснов – руски градитељ Србије" и да ју је током 2014. и 2015. године, осим Београда, Зајечара, Чачка, Сремских Карловаца и Новог Сада, видела и публика у Москви, Каломни и Јалти, филмска екипа се обратила Архиву Југославије. Са своје стране, Архив је за екипу организовао програм по којем је обављено снимање:

- снимање оригиналних докумената, скица и пројеката у Архиву Југославије – обављено је у понедељак, 21. августа;
- снимање објеката у Београду, саграђених по пројекту Н. Краснова – обављено је у уторак, 22. августа;
- снимање унутрашњег уређења Дома народне скупштине и парка, као и унутрашњег уређења Двора и придворне цркве Св. Андреја Првозваног – извршено је у среду, 23. августа;
- снимање доприноса Краснова у Цркви Св. Ђорђа на Опленцу – обављено је у четвртак, 24. августа;
- снимање објекта, изграђеног по пројекту Краснова, на брду Хисар, у Прокупљу са пројектном документацијом у архиву, као и споменик у Власотинцу – извршено је у петак, 25. августа;
- снимање рада Краснова у Бањи Ковиљачи – обављено је у суботу, 26. августа.

Пошто филм буде завршен биће приказан на федералном руском каналу "Култура", као и спутњиковом телевизијском каналу "Први образовни".

Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS