SNIMANjE FILMA O ARHITEKTI NIKOLAJU KRASNOVU

U Srbiji je u periodu od 21-27. avgusta 2017. godine, boravila ekipa na čelu sa Filipom V. Kudrjašovom, generalnim direktorom studija "Vifsaida" i članom Saveza kinematografa Ruske Federacije, režiserom Aleksejem Burikinom i snimateljem Dmitrijem Protopopovom, a radi snimanja materijala za film o istaknutom arhitekti Nikolaju Krasnovu, čije će se ime vekovima pamtiti po monumentalnim građevinama u Beogradu, i ne samo u Beogradu.
Studio socijalnog filma "Vifsaida" i filmski studio "Ruski put" Doma ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" iz Moskve, uz finansijsku podršku Federalne agencije za štampu i masovne komunikacije Rusije, otpočeo je snimanje ovog jedinstvenog međunarodnog televizijskog filma "Graditelj Krasnov".
Budući da je Arhiv Jugoslavije svojevremeno priredio izložbu dokumenata "Nikolaj Krasnov – ruski graditelj Srbije" i da ju je tokom 2014. i 2015. godine, osim Beograda, Zaječara, Čačka, Sremskih Karlovaca i Novog Sada, videla i publika u Moskvi, Kalomni i Jalti, filmska ekipa se obratila Arhivu Jugoslavije. Sa svoje strane, Arhiv je za ekipu organizovao program po kojem je obavljeno snimanje:

- snimanje originalnih dokumenata, skica i projekata u Arhivu Jugoslavije – obavljeno je u ponedeljak, 21. avgusta;
- snimanje objekata u Beogradu, sagrađenih po projektu N. Krasnova – obavljeno je u utorak, 22. avgusta;
- snimanje unutrašnjeg uređenja Doma narodne skupštine i parka, kao i unutrašnjeg uređenja Dvora i pridvorne crkve Sv. Andreja Prvozvanog – izvršeno je u sredu, 23. avgusta;
- snimanje doprinosa Krasnova u Crkvi Sv. Đorđa na Oplencu – obavljeno je u četvrtak, 24. avgusta;
- snimanje objekta, izgrađenog po projektu Krasnova, na brdu Hisar, u Prokuplju sa projektnom dokumentacijom u arhivu, kao i spomenik u Vlasotincu – izvršeno je u petak, 25. avgusta;
- snimanje rada Krasnova u Banji Koviljači – obavljeno je u subotu, 26. avgusta.

Pošto film bude završen biće prikazan na federalnom ruskom kanalu "Kultura", kao i sputnjikovom televizijskom kanalu "Prvi obrazovni".

Novosti
  1. ICA
  2. Ministarstvo kulture Republike Srbije
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS