OBELEŽAVANjE DANA ARHIVA JUGOSLAVIJE - 19. JANUAR 2018. GODINE

"Dan Arhiva Jugoslavije" ove godine će biti obeležen 19. januara 2018. godine promocijom još jedne knjige iz edicije "Dokumenta o spoljnoj politici Jugoslavije". Reč je o zborniku dokumenata Jugoslavija – Sjedinjene Američke Države. Susreti i razgovori najviših zvaničnika Jugoslavije i SAD, 1955–1980.

Dokumenta objavljena u ovoj knjizi su iz fondova Arhiva Jugoslavije (Kabinet predsednika Republike i Predsedništvo SFRJ), kao i Diplomatskg arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (četiri dokumenta). Prvi put se dokumenta objavljuju u njihovom integralnom tekstu, na latiničnom pismu, kako su i napisani u originalu.

Pri susretima najviših zvaničnika dve države, u periodu 1955-1980, dominirala su pitanja iz međunarodnih odnosa. Osim sa šefovima država, predsednik Jugoslavije J.B. Tito često je razgovarao i sa predsednicima vlada, ali i sa ministrima inostranih poslova, te ambasadorima SAD akreditovanim u Jugoslaviji.

U knjizi su predstavljena 42 dokumenta, počev od „Zabeleške o razgovorima predsednika FNRJ Josipa Broza Tita sa američkim ministrom inostranih poslova Džonom Fosterom Dalsom", od 6. novembra 1955. godine (što je bio prvi razgovor predsednika Jugoslavije sa tako visokim zvaničnikom Sjedinjenih Američkih Država), do "Stenografskih beleški sa razgovora predsednika Predsedništva SFRJ Cvijetina Mijatovića i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džimi Kartera, održanih 24. juna 1980." u Beogradu. Ta poseta bila je poslednja poseta jednog predsednika SAD Jugoslaviji.

Strukturu knjige čine uvod Miladina Miloševića, uvodna studija o jugoslovensko-američkim odnosima dr Dragana Bogetića, dokumenta od br. 1- 42, registar ličnih imena i spisak skraćenica.
O zborniku će, osim direktora Arhiva Jugoslavije dr Milana Terzića, govoriti i prof. dr Ljubodrag Dimić, kao i dr Dragan Bogetić, jedan od priređivača.

Novosti
  1. ICA
  2. Ministarstvo kulture Republike Srbije
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS